SÁZÍME BYLINKY

Každé jaro sázíme s dětmi čerstvé bylinky do truhlíků a květníků, abychom si je na podzim (nebo podle potřeby) mohla vzít domů na kuchňské okno.

Obvykle sázíme bylinky, které využijeme v kuchyni - bazalku, tymián, majoránku, oregáno. Letos jsem v obchodě narazila také na jahodový špenát - jedlé jsou prý jak listy, tak plody - tak to jsme museli vyzkoušet!

Je pro mě důležité, aby se děti naučily spolupracovat, nebo se o činnost rozdělit. Pokud jsou oba doma a mají zájem (což zatím většinou mají), děláme všechno společně.


Každá rostlinka má jiná semínka. To bylo pro děti největší těšení, až otevřeme pytlíček, co v něm bude - maličká, větší, černá, červená, žlutá...


A na závěr zalít - rozprašovače jsou výborné, protože semínka ze země nevyplaví. A děti to baví. Nemusím říkat, jak to potom dopadlo! Z toho bohužel nemám obrázek.


Pokud nemáte možnost sázet  na dvorečku nebo na zahrádce, nezoufejte. Stejnou práci můžete dělat i doma na podlaze nebo na psacím stole. Pokud nechcete mít zeminu všude, nasypte ji do květníčků sami a s dětmi jen dávejte semínka a zalívejte.

 

Už se těším, až začnem sklízet! Každý den s dětmi zalíváme a pozorujeme, jestli už semínka neklíčí... A jak to máte vy?




Komentáře