VYZKOUŠEJTE TRADIČNÍ AMERICKÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ!

Podzim se pomalu blíží, babí léto je za rohem a s ním také spousta zralých dýní. Používáme je jako přílohu, do krémové polévky, do bábovek a poprvé jsme vyzkoušeli také dýňový koláč, který se v USA podává tradičně třeba při oslavách Dne díkůvzdání. A byl výborný!

Na internetu (i na tom českém) najdete spoustu receptů na tuhle americkou pochoutku. V podstatě se jedná o různě vylepšené linecké těsto a navrch náplň z rozmixované dýně. Ochutit ji můžete opět různými způsoby - zázvorem, hřebíčkem, citronem a přidat šlehačku nebo smetanu ke šlehání. Náš recept byl ochucený citronem, tady je:

Těsto:
 280 g polohrubé mouky
zarovnaná lžička soli
2 lžičky moučkového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
125 g másla (Hery)
1 vejce
kůra z 1/2 citronu

Náplň: 
400 g dýně Hokaido
2 vejce
4 lžíce javorového sirupu
3 lžíce medu
1 lžička skořice
šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce zakysané smetany


Postup:

1) Nakrájejte dýni na kostky a povařte ji ve vodě asi 15 minut do změknutí. Vodu slijte a dýni nechte vychladnout.

2) Zavolejte malé pomocníky.

3) V misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto.


4) Přidejte změklé máslo, vajíčko a citronovou kůru a rukama vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout.


5) Vychladlou dýni a všechny ostatní přísady na náplň dejte do vyšší nádoby a rozmixujte je tyčovým mixérem. Pomocníci si mohou trénovat počty při vyndavání ingrediencí z lednice. (My jsme javorový sirup nahradili tekutým Českým karamelem.)


 6) Vymažte zapékací koláčovou formu a těsto do ní rozválejte. Pokud nemáte malý váleček, vyválejte těsto klasicky do kruhu a pak ho opatrně přeneste do formy.


7) Náplň vylijte na připravené těsto a můžete ji ještě posypat třeba rozinkami a sekanými ořechy.


 8) Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 35-40 minut.

Dobrou chuť!!!


Míša a Dorotka


Komentáře