LEDOVÉ HRÁTKY PRO MALÉ I VĚTŠÍ ŠPUNTY

Zima je ideální období na ledové hrátky. Jsou totiž přirozené... Děti si můžou na vlastní kůži a na vlastní oči vyzkoušet, kde a jak led vzniká. No vysvětlujte to prckům uprostřed léta! V zimě stačí sundat rukavice a dotknout se rampouchu, cítíte tu zimu? A pozorovali jste někdy rampouch, jak vzniká?

Prohlížela jsem staré fotky a našla spoustu tipů na ledové hraní doma i venku. Jestli se do toho chcete pustit s námi, můžete začít:

TIPY NA VEN

Ideální je, hrát si s ledem venku, v přírodě. Ono ale ve městě toho volného ledu na hraní moc není - když máte štěstí tak si utrhnete rampouch ze střechy. No a proto tomu trošku pomáháme. Dáváme si přes noc ven (nebo do mrazáku, když venku mrzne jen trošku) misky a nádobky s vodou, kde si led na hraní vyrábíme.
Domácky vyrobený led z pitné vody můžou děti testovat všemi smysly - zkuste, jak studí, když se přiloží na tvář, nebo ho můžete ochutnat. A jak se rozletí na malé kousky, když ho hodíte na dlažbu. Jsou dokonce ostré!



 S barevným ledem si můžete venku hrát jako se stavebnicí - stavět komíny, domečky pro zimní víly, péct cukroví... to už nechte na dětech, ony určitě vymyslí, jak si hrát.



V období dlouhodobých mrazů si můžete na dvůr nebo za okno pověsit krásné ledove dekorace, které s dětmi snadno vyrobíte. Tipy, jak na to najdete také v článku Sníh a mráz - čas jít ven


 Venku můžete i zkoumat a provádět pokusy - i když zrovna tenhle klidně můžete zkusit i doma v teple. Zamrazte den předem červené a modré kostky ledu. Do dvou misek dejte studenou a teplou vodu. Děti mají za úkol led rozřídit - modrý do studené vody a červený do teplé. Když jim na to dáte velké kleště, naběračku nebo naopak malou lžičku, budou ještě nevědomky trénovat ručičky. (Vyberte nástroj, který už děti ovládají, primární cíl je pozorovat, jak se rozpouští led, ne zápasit s kleštěma.) Tak co, kde se ledy rozpouští rychleji?

Pokud chcete ještě experimentovat, nakoukněte do článku Pokusy s ledem, sněhem a vodou.

TIPY NA DOMA

Domácí ledové hrátky jsou fajn, protože vám při nich nemrzne nos! Ledy nejrůznějších tvarů a barev máme v mrazáku skoro celou zimu a děti ještě neomrzely. 

Hrají si vaši mrňouskové rádi s mističkami, přesypávají a nabírají? Zapojte do jejich "vaření" kostky čirého ledu (potravinářské barvivo může jít špatně umýt, takže ho používáme jen pro hraní venku nebo v koupelně). Položte nenápadně na stolek kupu mističek, naběračku, lžíce a udělejte si kafe.



Do ledu můžete také společně s dětmi zamrazit drobné předměty - knoflíky, nastříhané brčko, fazolky apod. A nechte je zkoumat. Pozor na děti, které ještě zkoumají svět ústy, aby něco nespolky, nebo nevdechly, jestli si nejste jisti, raději počkejte, nebo zamražte větší věci - třeba duplo zvířátka.


Jednou jsem zamrazila spoustu pokladů do plastového kelímku a dobývat se směly jen proudem teplé vody z pet lahve. (Jo, ta barevná rýže, to nebyl dobrý nápad, to raději nezkoušejte - v ledu se rozmočila a byla pak úplně všude!) Ale jinak je to pěknej pokus i pro starší děti, které mohou pozorovat, jak funguje vymýlání hornin vodou.


Naše zatím nejoblíbenější zimní hra, kterou opakujeme každý rok, je doba ledová, o které jsem psala samostatný článek (Přišla doba ledová...). Spočívá v tom, že zamrazíte do kusu ledu zvířátka a pak se snažíte je vysvobodit. Jako nejlepší a nejzábavnější nástroj pro boj s ledem se u nás ukázalo kladívko!
 
 Pro malé děti je neskutečně zábavné hrát si s ledem ve vodě - stačí v umyvadle. Samotné dobývání ledu z tvořítek je veliké dobrodružství, obarvování vody v umyvadle, rybníček vytvořený špuntem a vodní výr, který všechno roztočí, když špunt vytáhnete!


Ledové ozdoby můžete dát dětem i večer do vany. Nejprve samotné, jindy přidejte misku nebo do ledu zamrazte třeba oblíbeného panáčka. Ledy do vany volte větší, aby se nerozpustily moc rychle, a hlídejte teplotu vody, led dokáže koupel rychle ochladit.


 Zkoušeli jsme i malování ledem na vanu a na kachličky v koupelně. Určitě to vyzkoušíme ještě i na papír. Použila jsem párátka jako držátka malých ledíků - přes tvořítko na led jsem natáhla lepicí pásku a do ní párátka zapíchala, aby držely rovně, než barvy zamrznou. Pokud máte divoké dítko a bojíte se, aby si neublížilo, můžete vyzkoušet třeba nanukové špachtle, nebo zkrátka malovat rovnou většími kusy ledu.  Pro obarvení jsem použila potravinářské barvy, teď na papír se chystám použít syté anylinové vodovky.
Malé děti bude bavit vyndavat ledíky a zase je vracet zpět do tvořítka. 


 Trochu netradiční led jsme si vyrobili smícháním vody s jedlou sodou. Po zamrznutí jsme ledové kostky pokapávali octem. Tušíte, co se dělo pak? Můžete se na to podívat v samostatném článku Pokusy s ledem, sněhem a vodou.


Přidáno 7. 2. 2017: Krásný pokus s výtvarným efektem! Zamrazte ledovou placku (třeba ve větší plastové misce s plochým dnem) a dejte ji na talíř. Dětem pak dejte do misky trochu soli a barvičky, které můžou nanášet kapátkem. Já ředím do tvořítek na led anylinové vodovky a kapátko máme z lékárny. Zkuste nejprve nakapat barvu na hladký led - nic moc se neděje... barva stéká, není jasná. Potom nechte děti solit a kapat barvu, jak se jim zlíbí. Sůl naruší strukturu ledu, ten začne odtávat a barva se dostává dovnitř, zažírá se spolu se solí do ledu a tvoří se "cestičky", někdy to vypadá jako kořeny, jindy třeba jako krevní řečiště, nebo řeka s přítoky potůčků. Když bude solit a barvit jen jedno místo, prokutáte si dokonce díru skrz celý led až na dno talíře. Podobně i slané moře omílá útesy a tvoří jeskyně a převisy...



 No a konečně, to nejlepší na konec! Z ledu si můžete vyrobit také výbornou domácí zmrzlinu. Ukažte dětem, že zmrznout vlastně nemusí jenom voda samotná. Zmrzne všechno, co vodu obsahuje. Takže i šťavnaté ovoce. Ze zmrzlých jahod si pak v mixéru snadno vyrobíte lahodnou domácí zmrzku.
My jsme použili Nutribullet, který nám přinesl Ježíšek. Dali jsme do něj zmražené jahody ze zahrádky, trochu moučkového cukru a kelímek smetany ke šlehání. Lepší zmrzlinu jsem nejedla! Ani jsem ji nestačila vyfotit, jak rychle byla pryč... Mňam!


 Příště to napravím, protože jsme ji určitě nedělali naposledy (i když zásoby domácího mraženého ovoce už se tenčí...). Můžete ale použít i čerstvé ovoce, třeba borůvky nebo maliny, a přihodit kostky ledu - vznikne vám výborný sorbet.

Ledovým hrátkám zdar a já už se těším na jaro!


Míša


Komentáře

  1. U nás venku vede házení ledu či sněhu do vody, nejlépe tekoucí a pozorování toho, jak se led / sníh rozpouští

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)