SNÍH A MRÁZ - ČAS JÍT VEN!


Venku mrzne, jako když praští, a podle předpovědi sníh ještě chvilku vydrží. Naše děti sníh milují a nejraději by byly venku, i kdyby ze mě se stal rampouch... A po pravdě někdy k tomu nemám daleko - hlavně, když si musím po tisící sundat teplé rukavice a zastrkávat oteplováky, smrkat nosy nebo vytírat sníh z očí...





Ale když svítí sluníčko, jako třeba dneska, je venku nádherně! Bohužel jsou děti po nemoci, tak jsme byli venku jen na chviličku, ono těch -12 °C je někdy lepší pozorovat s teplou kávou z okna.

http://www.hrajemesijinak.cz/2018/02/materstvi-jako-cesta-k-sobe.html


Co můžete dělat venku?

SNĚHOVÉ RADOSTI 

Na bobování stačí malým dětem i kopeček v parku. My jsme tam skoro pokaždé sami, tak nevím, možná mají ostatní lepší místo... A jestli žijete někde v super čistém krásném kraji, možná vás zlákám na výrobu domácí sněhové zmrzliny.
 


LEDOVÉ KRÁLOVSTVÍ

Pokud vám v zimě schází barvičky, není nic jednoduššího, než si jich do života trošku přidat... Zamrazte dětem ledovou stavebnici - můžete použít formičky na muffiny, nebo kelímky od jogurtů, mističky a taky třeba nafukovací balonky, přidáte trochu potravinářského barviva nebo vodou ředitelných barev a necháte přes noc venku...



Naše děti bavilo vyrábět ledové ozdoby na strom. Do misky naskládáte větvičky, ozdobky, pomeranče, zkrátka vše, co najdete, nezapomeňte na provázek k zavěšení, pak zalijte vodou a nechte na mrazu do druhého dne...


A co takhle trochu experimentování? Zamrazila jsem ledové kostky - půlku s červeným barvivem a půlku s modrým. Potom jsme je vzali ven a připravili dvě misky - jednu se studenou a jednu s teplou vodou. Červené kostky putovaly do teplé vody a modré do studené. Hádejte, které se rozpustily dřív?


A jestli už jste dost vymrzlí, nebo dokonce stůněte a nemůžete ven, můžete si vyzkoušet ledové hrátky i doma - stačí něco málo naládovat do mrazáku...

ZÁŽITKOVÉ POHLEDNICE

Spoustu další inspirace na hraní venku za každého počasí najdete na stránkách JDĚTE VEN. Na zimu si pro vás připravili speciální zážitkové pohlednice, které můžete koupit v sadě (4 kusy za 40,- Kč) a my už jsme je taky otestovali. Pohlednice přináší 4 tipy na aktivity venku a na každé je místo pro dětský obrázek - můžete tak vlastní dobrodružství namalovat a poslat kamarádům. Ti budou koukat, co v zimě podnikáte a příště můžete vyrazit spolu!


 My jsme už poslali sněžného anděla.


I maminka musela do sněhu a mávat křídly.


 A dneska jsme cestou z nákupu stopovali zvířátka. Pohlednici máme nachystanou, jsem zvědavá, co děti dokreslí, protože na konci psích stop na chodníku, jsme našli cosi nevábného a smrdutého... K velké radosti malých stopařů!


 Pozorujeme stopy vedoucí do křoví...


Identifikovali jsme ptáčka a asi dokonce zajíce...


A tady kočka...


Tak co? Nalákala jsem vás aspoň trošičku? Zima a sníh nemusí znamenat jen nudné a mrazivé postávání pod kopcem. Zažijte společně něco pěkného a budete z toho mít radost vy i děti.

Jděte ven a užijte si to!

Míša