VELIKONOČNÍ TRADICE A TVOŘENÍ



Velikonoce jsou pro mnohé z nás symbolem příchodu jara, někdo je neslaví vůbec a někdo jen symbolickou pomlázkou. Ale  přípravy na tyhle svátky si můžete užít i s dětmi - tady je pár našich tipů






Velikonoce nejsou jen o "mrskačce"

Zítra začíná velikonoční týden, který přesně za týden vyvrcholí Velikonoční nedělí a pondělními oslavami. Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanský svátek (větší než Vánoce!), kdy Ježíš prokázal svůj božský původ, vstal z mrtvých a vstoupil za svým otcem na nebesa. A přesto, že nejsme věřící rodina, považuji za důležité, abychom se my i naše děti seznamovali i s touto tradicí. Protože Velikonoce nejsou jen o koledování a barvení vajíček.

 

Velikonoční týden den za dnem


MODRÉ PONDĚLÍ A ŠEDIVÉ ÚTERÝ - můžete začít s jarním úklidem a pečením mazanců a jidášů

ŠKAREDÁ STŘEDA (TAKÉ SAZOMETNÁ) - vrcholí přípravy, uklízí se celý dům. Nepleťte si s popeleční středou, která byla přibližně před 5 týdny a zahajovala 40 denní velikonoční půst.

ZELENÝ ČTVRTEK - v tento den se odehrála Ježíšova poslední večeře s apoštoly, kterou známe ze slavného obrazu. Byl zrazen a prozrazen Jidášem za 30 stříbrných a večer zatčen a souzen Pilátem Ponským. Trest smrti ukřižováním měl proběhnout následující den.


Tradice: Na zelený čtvrtek dělejte všechno na zeleno - oblečte se do zelené, jezte zelenou (netěhotní klidně i pijte zelenou), koupejte se v zelené, hrajte si se zelenou, zkrátka, co je vám libo. Můžete také zasít bylinky, protože vše zelené zaseté na Zelený čtvrtek bude dobře prospívat. Upečte si jidáše, tradiční sladké uzly z kynutého těsta. Navečer odlétají všechny zvony do Říma - znovu se rozezní až v sobotu večer a do té doby je nahrazují zvuky řehtaček.

VELKÝ PÁTEK - den, kdy byl Ježíš Kristus ukřižován a pohřben. Zvony mlčí, drží se přísný půst na znamení smutku.

Tradice: V pátek bychom měli být klidní a rozjímat. Neperte prádlo - máčeli byste ho v Ježíšově krvi. Nehádejte se. Báje ale také praví, že v tento den se otevírá Země a vydává své poklady. Tak co třeba nějaká hledačka pokladů s dětmi?

BÍLÁ SOBOTA - den smutku, večer po setmění se zvony opět rozeznívají a začínají slavnosti Kristova vzkříšení

Tradice: V sobotu si vyhraďte čas na pletení pomlázek a barvení vajíček. Končí také tradiční 40denní půst, takže navařte a napečte velikonoční dobroty. Jo a jestli jste citliví na pihy v obličeji, vstaňte v sobotu před východem slunce a omyjte se ranní rosou - pihy letos zaručeně nevyskáčou!


BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ - ze soboty na neděli, o VELKÉ NOCI - za svítání se stal zázrak a Ježíš Kristus vstal z mrtvých

Tradice: Peče se velikonoční beránek, jděte ven do přírody, dejte si do vázy jarní kvítí, slavte a veselte se.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ - z křesťanského hlediska vyvrcholily velikonoční svátky už v neděli, v pondělí pokračují oslavy a lidové tradice.


Tradice: Chlapci chodí s pomlázkami a koledují u děvčat barevná vajíčka a sladké i slané dobroty. Každá dívka by měla po koledě přivázat chlapci na pomlázku berevnou pentličku - podle počtu a barev pentlí na pomlázce se pozná ten nejlepší koledník. Pozor ale na dívky s nachystaným kbelíkem studené vody. Tradicí je také velikonoční zajíček, který schovává dětem po zahradě v trávě drobné pamlsky. Po celý den se slaví a hoduje.

A jestli bude v pondělí hezky, pozvěte chlapce na vodní vaječnou bitvu.


VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ

Až budete péct, schovejte skořápy a použijte je na velikonoční koláž. Nechte děti, aby je samy rozbily na malé kousky, nalepily na papír (třeba do obrysů vajíček) a nabarvily.


Krásná a oblíbená jsou velikonoční bramborová razítka. Stačí vybrat oválnou bramboru, rozkrojit ji na polovic a máte krásný tvar vajíčka. Zářezy je ozdobte podle vlastní fantazie a můžete tisknout.


I s nejmenšími dětmi se dá dělat velikonoční výzdoba, nebo třeba přáníčka pro babičky. Děti nechte libovolnou technikou namalovat, nalepit, popatlat papír a potom ho vlepte do bílé čtvrtky, ze které jste předem vystříhli tvar vejce. Nebo třeba motýla.


Tohle jsme dělali vloni a děti to moc bavilo. Obří velikonoční vejce vzniklo z kuchyňských ubrousků, které jsme nalepili ředěným bílým lepidlem v několika vrstvách na nafouknutý balónek. Po zaschnutí a vytvrdnutí stačí balónek propíchnout a vejce opatrně nabarvit. 


 Jestli se bojíte dělat s dětmi kraslice z vyfouknutých vajec, použijte s klidem vejce polystyrenová. Dají se napíchnout na špejli a potom použít jako zápich do květináče.


Velikonoční kohoutek z papírové roličky - ocásek má z několika barevných obkreslených dětských ručiček.


Ze samotvrdnoucí hmoty nebo moduritu můžete vykrájet jarní motivy a zavěsit je do sebe nebo na větvičku. Barvili jsme temperkami a přelakovali lakem na nehty.


Vajíčka natvrdo uvařená zdobily děti horkým voskem (ze svíčky), po obarvení se vosk oloupal a zbyla po něm jen bílá místa.


A jaké tradice dodržujete vy?

Míša