ZAHRADNÍ FAZOLOVÉ TÝPÍ vol. 2


Tak co? Jdete do toho letos s námi? Stačí kousek vlastního pozemku (ideálně zatravněného), několik dlouhých rovných klacků, semínka něčeho pnoucího a chuť do práce!

 V loni jsme stavěli dětské fazolové týpí poprvé a několik z vás to zkoušelo s námi. Do letoška jsme se poučili z chyb a celé kolečko jsme nejprve zryli - věřím, že to urychlí růst rostlinek. Změníme také semínka - minulý rok jsme použili velké okrasné fazole, které byly moc těžké a stavbu nám ke konci léta polámaly. Na konstrukci používáme bambusové tyčky, které nám rostou na zahradě. Takže k pnutí potřebujeme rostlinku s menšími listy - letos to vyhrála lichořeřišnice a černooká zuzana.

http://www.hrajemesijinak.cz/search/label/besedy

Týpí v létě slouží nejen k odpočinku a dětským hrám, ale také jako piknikové místečko pro svačinku ve stínu. Jestli máte rádi jídlo v přírodě a rádi přírodu ochutnáváte, spoustu hravých tipů najdete také v článku Bylinkový piknik na stránce jdeteven!cz, kam se dostalo i naše piknikovací týpí. A letos třeba bude poprvé dělat stín i novému človíčkovi...

O víkendu jsme založili konstrukci - každý přidal ruku k dílu.


Nechali jsme otvor pro vstup.


A pravidelně jsme rozmístili bambusové tyče. Můžete použít dlouhé proutí, rovné větve... zkrátka co najdete... My máme tyhle tenké v rozestupu cca 30 cm od sebe.


A pak už stačí jen vztyčit, zapíchnout do země a nahoře (pokud možno uprostřed kruhu) svázat.


Semínka dáme i letos (stejně jako vloni) přímo do země, nebudeme předem nakličovat. Ale pokud chcete růst urychlit, můžete si doma sazeničky fazolek předpěstovat na vatě.

A ještě několik fotek z loňského pokusu - mezery mezi jednotlivými tyčkami konstrukce jsem nakonec propletla provázkem a po něm vedla fazolové výhonky.


Takhle vypadal stan na začátku léta


A takhle zhruba uprostřed prázdnin.


Týpí vydrželo až do září, kdy krásně zežloutlo a sklízeli jsme velké fazolové lusky.


D je sama všechny vyloupala a ještě dlouho do podzimu nám je servírovala upravené na různé způsoby v dětské kuchyňce.


 Jestli hledáte zajímavý venkovní projekt s dětmi, tohle doporučuju všema deseti! Už se těším na letošní posezeníčko ve stínu týpí.

Míša