KAŠTANOVÁ INSPIRACE

Podzim letos přišel nějak rychle. Kaštanová sezona je v plném proudu, denně doneseme domů plné kapsy. Jak si s kaštany hrát a co z nich vyrobit? Od tradičních zvířátek až po komety vlasatice - tuhle inspiraci jsem nasbírala za roky svého mateřství. A je to inspirace spíš obrazová, protože na texty teď jaksi není kdy... Tak pojďte nakouknout.




Už samotné sbírání a zkoumání spadaných kaštánků je veliká zábava pro děti a relax pro mě. Denně nosíme domů plné kapsy podzimních pokladů.



 A co s nimi? Samozřejmě klasika jsou špejlová zvířátka - tady úplně první naprosto samostatný výtvor, včetně vrtání nebozízkem (skoro ve čtyřech letech).


A o rok později vznikl mimiděk i Řehoř Samsa!


A když se do špejlování zapojí i tatínek, vznikne klidně opravdová stonohá stonožka! Ale podváděl a dírky dělal vrtačkou...


Když budete dělat dírky, můžete vyzkoušet také kaštanové komety - do dírky jsme kápli trochu tekutého lepidla a nacpali do ní barevné stužky:


A takhle krásně lítaly:


 Nebo provrtejte kaštan skrz naskrz a vyrobte si náhrdelník...


Kaštany můžete navlékat také jako korálky - buď na krk, nebo je můžete použít jako závěsnou hračku pro miminko nad postýlku. (Více tipů na to, co pověsit miminku nad postýlku najdete ZDE.)


Z kaštanů se dá taky moc pěkně kreslit...


Nebo s nimi počítat...


A nebo obojí dohromady...


Malé děti budou nadšené, když je necháte z kaštanů (a dalších podzimních plodů) "vařit". Stačí velká mísa - my jsme použili lavor, protože jsme "vařili" ve velkém v mateřském centru. A do mísy nasypte třeba ovesné vločky jako základ a do nich cokoliv vás napadne... Přidejte několik kousků dětského nádobí a hostina může začít.


Ale úplně v klidu vystačíte i s mísou samotných kaštanů - odzkoušeno na bandě dvouletých dětí :)


S kaštany si můžete hrát také v zrcadlovém koutku - pozorovat a tvořit.


Na kaštany se dá také malovat - my jsme měli jen černý permanent fix, tak vznikli kamarádi čumáčci, kteří teď bydlí v dřevěném domku v pokojíčku na koberci.


A jeden extra tip - ozdobte se na podzim barevným náhrdelníkem ze šípků nebo jeřabin.


A spoustu dalších sesbíraných kaštanových nápadů si můžete prohlédnout na našem Pinterestu. A když budete sledovat náš Instagram, tak tam se o našem tvoření dozvíte jako první a uvidíte fotky, které většinou jinam nedávám.

Krásný podzim

Míša