JELENÍ LOUKY - NA SAMOTĚ U LESA

Letos jsme poprvé řešili opravdické jarní prázdniny... Dokud děti chodily jen do školy, v době prázdnin jsme jeli třeba k babičce. Nejsme moc zimní typy, nejradši bych leden a únor strávila někde v teple u moře. To je také důvod, proč náš sedmiletý stál až letos (v době lyžařských školiček a instruktorů pomalu od dvou let) poprvé na lyžích - sám si to chtěl vyzkoušet.

S ohledem na malé miminko (6 měsíců) jsme nechtěli cestovat nikam moc daleko, ale z přeplněných českých lyžařských center jsem měla už předem osypky. Až náhoda nás zavedla místo, které bylo jako stvořené pro nás a naše děti  (za tip děkuju nové polovičce týmu Pikle Jítě ;) ).

http://www.hrajemesijinak.cz/search/label/besedy

Na vlastní auto zapomeňte

Horská chata Jelení louky sedí na samotě uprostřed lesa obklopená kopci 2,5 km od Pece pod Sněžkou. Autem sem nedojedete - to necháte v Peci (nebo přijedete normálně autobusem) a majitel chaty vás vyzvedne svým "horským vozem", kam naložíte sebe a všechny své věci - kufry, saně, boby, lyže pro děti, tašku s botama, běžky pro muže a tašku jídla a plen. Vešlo se! A pak vás doveze do ráje :)


Ale není to ráj pro každého. Ubytování je lehce spartánské - v pokojících se spí na palandách a sprchy a toalety jsou na chodbě společné pro celé patro. Všude je čisto a teplo a to se počítá. Na pokoji je umyvadlo s teplou a studenou vodou, kde jsme úspěšně koupali miminko :) Nutno říct, že děti byli z paland nadšené!


Co je ale super, je ranní výhled z postele, když sluníčko vychází nad zasněžené lesy... A moc dobrá kuchyně. Vyhlášené palačinky s tvarohem a domácí borůvkovou marmeládou, nebo borůvkové kynuté knedle, to prostě musíte vyzkoušet, i kdybyste nechtěli!
A jako super bonus - mají tu soukromou saunu, ze které se chladíte přímo v ledovém horském potůčku!

A když vylezete před chalupu zapomenete na starosti všedních dní. Sněhu haldy, takže nejmenší děti můžou bobovat a sáňkovat, dolovat lopatkou chodby nebo skákat v lese skoky střemhlav do závějí.





Pro lyžařské začátečníky je přímo za chalupou ideální kopeček i s lanovým vlekem, který si můžete sami pustit, když jdete "na to". Naše děti stály na lyžích poprvé a jen podle našich základních pokynů se za týden naučily na kopečku docela slušně ta dlouhá prkénka ovládat. Upřímně jsem čekala, že budou kňučet kvůli tvrdým botám a těžké koordinaci, ale byli do toho oba dost zapálení.


Jeden den jsme se vydali na výlet do Pece a na lanovku na Sněžku. Dole jsme byli raz dva, protože děti sjely ty 2,5 km dlouhou zasněženou cestu na bobech. Ty jsme pak nechali na kraji lesa a prošli městečko až k lanovce. Odpoledne jsme pak byli zase moc rádi zpátky v klidu mezi lesy.


Cestu k lanovce zkracuje dětem pěkná stezka s několika úkoly.


Vystáli jsme asi hodinovou frontu na lanovku, užívali si sluníčka a nádherných výhledů...


... abychom na vrcholu Sněžky vystoupili do mraku, větru a mrazivé chumelenice, ve které nebylo vidět na pět kroků! Všechno bylo umrzlé, klouzalo to, děti padaly a bály se, že sjedou po zadku z té hory až dolů. Schovali jsme se na grog a párek v přeplněné poštovně, pak se zase zachumlali a doklouzali po zadku zpátky k lanovce, abychom po 10 vteřinách jízdy zase viděli slunce :)



Jelení louky jsou prý krásné i na letní dovolenou, kdy jsou okolní lesy plné borůvek, děti si mohou hrát kolem chalupy a cachtat se v bazénku.

Tak kdyby se vám chtělo, můžeme vyrazit společně...

Míša